Receptes

Cāļa-putraimu zupa ar sēnēm

Sastāvdaļas

Nepieciešamais
1 Atdzesētas cāļu kājas
1 selerijas kāts
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
2 burkāni
1-2 vidēja izmēra kartupeļi
200g gailenes vai citas savvaļas sēnes
100g putraimi
80g kale kāposti
0,5 tējk. kaltēts timiāns
1 lauru lapa
4-5 melno piparu zirņi
dilles
sāls, pipari
nedaudz eļļas

Pagatavošana

Zupai buljonu varat pagatavot arī iepriekšējā dienā. Cepeškrāsnī grauzdēts cālis piešķir izteiktāku garšu un tas lieliski sader ar putraimiem un sēnēm. Varat izmantot arī gatavu – augstas kvalitātes buljonu un iepriekšejā dienā cepeškrāsnī gatavotā cāļa pārpalikumus. Ja vēlaties putraimus pagatavot ātrāk, variet tos izmērcēt ūdenī aptuveni 30 minūtes.

Ar nazi veiciet vieglus iegriezumus cāļa kājās, sagrieziet 1 burkānu, seleriju un sīpolus un novietojiet sastāvdaļas cepampannā uz cepampapīra. Pievienojiet 1 ķiploka daiviņu un apsmidziniet ar nelielu daudzumu eļļas. Cepiet 220 grādos aptuveni 30 minūtes. Pārvietojiet sastāvdaļas lielākā katlā, pievienojiet aptuveni 2 l auksta ūdens vai pietiekami daudz, lai nosegtu sastāvdaļas. Visu uzvāriet, noņemot putas, ja tādas veidojas.Samaziniet liesmu, pievienojiet lauru lapu un pāris melno piparu zirņu un ļaujiet buljonam ievilkties aptuveni 45 minūtes. Nokāsiet. Atdaliet gaļu no cāļa kauliem un sagrieziet smalkākos gabalos. Noskalojiet un nokāsiet putraimus, sagrieziet sēnes un burkānus un sasmalciniet ķiploku smalkos gabalos. Nelielā daudzumā eļļas vai sviesta, cepiet burkānus, sēnes un ķiploku ar timiānu un nedaudz sāls kastrolī vai pannā aptuveni 5 minūtes. Pievienojiet putraimus un vēl nedaudz pasildiet. Pievienojiet aptuveni 1 l buljona un uzvāriet. Samaziniet liesmu un sautējiet zem vāka aptuveni 20 minūtes vai līdz putraimi kļūst mīkstāki. Pievienojiet sagrieztus tomātus un turpiniet gatavot vēl 10 minūtes. Pievienojiet cāļa gaļu un kale kāpstu, kas atdalīts no saknēm un sadalīts nelielās daļās un neilgi vāriet. Pievienojiet zupai sāli, piparus un dilles pirms pasniegšanas.

Līdzīgi produkti