Poke bļoda ar cāļa gaļu, kvinoju un mellenēm
Sastāvdaļas
2 atdzesēta cāļa fileja
75g kvinoja
200g brokoļu ziedkopas
3 nelieli gurķi
150g redīsi
1 avokado
1 citrons
100g mellenes
Pāris saujas:
salātu miks
Pēc izvēles:
diedzēti asni
nedaudz eļļa cepšanai
sāls, pipari
Pagatavošana
Pusstundu pirms gatavošanas, izņemiet cāļa fileju no ledusskapja un pārkaisiet ar sāli. Sagrieziet redīsus un pārkaisiet ar nelielu daudzumu sāls un pusi citrona sulas. Aptuveni minūti katlā grauzdējiet kvinoju, nepārtraukti maisot. Pievienojiet 150 ml ūdens un sautējiet katlā ar vāku aptuveni 10 minūtes vai līdz ūdens ir iztvaikojis. Pārkaisiet ar sāli un maisiet ar dakšu līdz kvinoja kļūst krēmīga.
Uzkarsējiet pannu, pievienojiet nedaudz eļļas un cepiet cāļa fileju ar gludo daļu uz leju. Uzlieciet pannai vāku un samaziniet uguni līdz vidējai temperatūrai. Apcepiet vienu pusi 5 minūtes, tad apgrieziet fileju un pievienojiet brokoļus. Uzlieciet atkal pannai vāku un sildiet 5 minūtes. Noņemiet pannu no uguns un atstājiet to malā dzesēties 5 minūtes.
Lai pagatavotu mērci, izmanotojot blenderi vai rokas mikseri, sakuliet avokado, pusi citrona sulas, 1 gurķi, smalki sasmalcinātus maurlokus un dilles. Pārkaisiet ar nelielu daudzumu sāls.
Sadaliet kvinoju, salātlapas, cāļa filejas strēmeles, strēmelēs sagrieztus redīsus un gurķus vairākās bļodās. Pārkaisiet ar mellenēm, pievienojiet mērci un diedzētus asnus, ja vēlaties.
Ja vēlaties, varat mainīt sastāvdaļas, piemēram, aizvietojiet kvinoju ar vārītiem rīsiem vai prosu. Brokoļu vietā iespējams izmantot sparģeļus, cukīni vai puķkāpostu. Ja vēlaties patiesi sabalansētu maltīti, sekojiet ”šķīvja likumam” – ceturtdaļu šķīvja aizpildiet ar cāļa fileju, ceturtdaļu ar graudaugiem vai kvinoju un pusi šķīvja ar dažāda veida dārzeņiem.
Recepte un attēls: Britt Paju