Vistas buljons

Sastāvdaļas

1 atdzesēts cālis vai 2 kg atdzesētas cāļu kājas

1 burkāns

1 sīpols

1 seleriju kāts

1 lauru lapa

5-6 piparu graudi

1 ēdk.k jūras sāls

svaigs timiāns

Pagatavošana

Ja izmantojat veselu cāli, attīriet to, tad sagrieziet burkānus, seleriju un sīpolus aptuveni 2 cm lielos gabaliņos. Lieciet visas sastāvdaļas, izņemot timiānu un sāli, katlā un pievienojiet tik daudz ūdens, lai nosegtu cāli (aptuveni 2.5 l).

Vāriet uz vidējas uguns, tad samaziniet uguni, lai buljons ‘sautējas’. Noņemiet putas no buljona. Ja izmantojat veselu cāli, ļaujiet buljonam karsēties aptuveni 2 – 2.5 stundas bez vāka. Ja izmantojat cāļa daļas, buljonu jāvāra īsāku laiku – aptuveni pusotru stundu. Svarīgi noņemt putas no buljona, kamēr tas karsējas, lai tas būtu dzidrs.

Aptuveni desmit minūtes pirms buljons beidzis vārīties, pievienojiet sāli, timiānu un viegli samaisiet. Uzlieciet katlam vāku un ļaujiet karsēties atlikušās desmit minūtes.

Nokāsiet buljonu. Lai to paveiktu, virs karstuma izturīga trauka vai cita katla uzlieciet sietiņu un pārlieciet drānu. Izņemiet cāļa gaļu no buljona un nokāsiet šķidrumu. Ja vēlaties uzreiz izmantot buljonu, centieties noņemt lielāko daļu dzelteno tauku, kas izveidojušies uz virsmas.

Ja vēlaties to izmantot kā pamatni citiem ēdieniem, piemēram, mērcei vai sautējumam, varat uzglabāt buljonu ledusskapī trīs dienas. Buljonu iespējams ievietot arī plastmasas uzglabāšanas traukā un glabāt saldētavā līdz trim mēnešiem.

Ja vēlaties baudīt buljonu, to padzeroties, iesakām baudīt ar gaļas bīrādziņiem.