Cālis ar glogi

Sastāvdaļas

1 atdzesēts cālis

200ml glogi (tradicionāls Ziemassvētku dzēriens Skandināvijā)

1 sīpols

1 ķiploka daiviņa

3 ēd.k. eļļa

1 ēd.k. Vysteršīras mērce

1 ēd.k. sāls

5 melno piparu graudi

pāris lauru lapas

pāris svaigi rozmarīnu zari

Dārzeņi cepšanai:

200ml Briseles kāposti

200g topinambūrs

500g kartupeļi

2 ķiploka daiviņas

sāls, pipari

Pagatavošana

Paņemiet bļodu, ievietojiet tajā sagriezietu sīpolu un ķiploku, pievienojiet sāli, piparus, zaļumus, karstvīnu, eļļu un Vusteršīras mērci. Rūpīgi ieziediet cāli ar marinādi gan no ārpuses, gan iekšpuses. Uzlieciet bļodai vāku vai plastmasas plēvi un ievietojiet ledusskapī uz 12 stundām. Tajā pašā laikā, apgrieziet cāli, lai garša vienmērīgi uzsūktos. Izņemiet bļodu no ledusskapja un turiet to istabas temperatūrā vismaz 1 stundu pirms gatavošanas. Nosusiniet cāli ar papīra dvieli un iepildiet cāli ar no marinādes atlikušo sīpolu, ķiploku un zaļumiem. Sasiniet cāļa stilbiņus ar pārtikas diegu vai veiciet nelielus iegriezumus ādā pie cāļa astes un sakrustojiet cāļa stilbiņus, ievietojot tos nelielajos iegriezumos aiz ādas. Cepiet cepampannā 180 grādos aptuveni 1 stundu un 15 minūtes vai līdz cāļa šķidrums ir caurspīdīgs, iedurot ar nazi stilbiņa tuvumā. Kamēr cālis cepas, notīriet un sagrieziet kartupeļus un topinambūru (ievietojiet tos aukstā ūdenī pirms ievietošanas pannā, citādi abi, be jo īpaši topinambūrs, var mainīt krāsu). Aptuveni pusstundu pirms cālis ir gatavs, pievienojiet cālim cepampannā dārzeņus , pārkaisiet ar garšvielām un samaisiet. Notīriet un sagrieziet uz pusēm Briseles kāpostus, ievietojiet karstā ūdenī uz pāris minūtēm. 15 minūtes pirms cālis ir gatasvs, nokāsiet Briseles kāpostus un ievietojiet cepeškrāsnī pie pārējām sastāvdaļām. Izņemiet cāli no cepeškrāsns un nolieciet malā uz 10 minūtēm. Ievietojiet cāli un dārzeņus traukā, kurā to pasniegsiet.