Tomātu un cāļa gaļas kīšs

8

Sastāvdaļas

Pamatnei:

100g sviests

1 ola

300g milti

1/2 tējk. sāls

1-2 tējk. ūdens

Pildījumam:

300g atdzesēta cāļa fileja

3 ēd.k. saulē kaltētu tomātu pesto

5 olas

200ml saldais krējums

300g tomāti

100g mozzarella

1 ķiploka daiviņa

1 ēd.k. svaigas timiāna lapas

sāls, pipari

Pagatavošana

Lai pagatavotu pīrāga pamatni, izmantojot virtuves kombainu, samaisiet smalkākos gabalos sagrieztu sviestu un pārējās pamatnes sastāvdaļas. Ja Jums nav virtuves kombaina, sasmalciniet visas pamatnes sastāvdaļas smalkākos gabalos un mīciet ar rokām līdz izveidojas gluda masa. Mīklu ievietojiet keramiskajā traukā vai aptuveni 24 cm diametrā lielā tortes formas traukā, piespiežot mīklu arī pie trauka malām. Viegli iespiediet mīklu ar dakšu, pārklājiet to ar cepampapīru un, lai cepot apakša neceltos, pa virsu ieberiet pupiņas, kas paredzētas cepšanai vai sausas pupiņas, zirņus vai rīsus un cepiet 10 minūtes 200 grādos. Noņemiet cepampapīru un uz tā esošās sastāvdaļas un cepiet mīklu 5-10 minūtes. Sagrieziet cāļa fileju nelielos gabaliņos un pārkaisiet ar nelielu daudzumu sāls un piparu. Viegli apcepiet uz pannas aptuveni 5 minūtes, noņemiet no uguns un samaisiet ar pesto. Atstājiet to nedaudz atdzist. Iesitiet olas traukā ar sāli un saldo krējumu, pievienojiet sieru, sasmalcinātu ķiploku un timiānu. Sagrieziet šķēlītēs tomātus un noklājiet mīklas pamatni ar pusi no sagrieztajiem tomātiem, pa virsu lieciet cāļa filejas gabaliņus ar pesto un tad pievienojiet atlikušos tomātus. Pārlejiet ar olu-siera maisījumu un cepiet cepeškrāsnī aptuveni 30-40 minūtes 180 grādu temperatūrā līdz pildījums sāk sarecēt un ir sulīgs. Atstājiet pīrāgu dzesēties vismaz pāris stundas, lai pildījums kļūtu stingrs. Pīrāgu varat pasniegt arī aukstu.

Ja vēlaties pīrāga pagatavošanu nedaudz atvieglot, Jūs varat mīklu pārklāt ar iepriekš nepagatavotu pildījumu – šajā gadījumā, cepiet pīrāgu 200 grādu temperatūrā un pārliecinieties, ka pīrāgs ir novietots uz apakšējās restes, sildot pīrāgu no augšas. Ņemiet vērā, ka, iepriekš pagatavojot pildījuma sastāvdaļas, mīkla izcepsies vienmērīgāk un būs kraukšķīgāka.

Jūs varat pīrāga apakšējo daļu padarīt interesantāku, pievienojot, piemēram, 1/2 tējk. kaltētu timiānu vai 100g miltu aizvietojot ar pilngraudu vai griķu miltiem.

Jūs varat arī izmantot mozzarella bumbiņas – lielāko daļu no tām sarīvējiet, bet atlikušo daļu sagrieziet uz pusēm, lai tās iegūst zeltainus plankumiņus.

Pīrāgs ļoti labi izskatīsies arī tad, ja pāris tomātiem nenoņemsiet kātiņus. Šajā gadījumā, tomātus pievienojiet kā dekorāciju tikai tad, kad esiet pievienojuši pārejo pildījumu.

 

Recepte un attēls: Britt Paju